đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

En vecka med uppdaterad Hero

| | | | LĂ€stid: 2 minuter (1976 tecken)

Vid lanseringen var HTC Hero en vÀldigt bra telefon. I jÀmförelse med Apples Iphone 3G S var det hastigheten som var Android-telefonens svaga punkt. Det konstaterade jag i mitt test i Ny Teknik.

Förra fredagen slÀppte HTC till slut den omtalade uppdateringen. Efter att ha kört den i telefonen under en vecka kan jag konstatera att Heron nu fÄtt sig ett rejÀlt lyft.

Det viktigaste Àr att flytet i telefonen nu Àr betydligt bÀttre Àn tidigare. Att blÀddra mellan telefonens sju startskÀrmar gÄr sÄ smidigt som man kan förvÀnta sig. Det gÄr snabbare att öppna kalendern, att blÀddra bland kontakter. Fortfarande kan tangentbordet kÀnnas lite segt, men inte alls lika ofta eller lika mycket som tidigare.

JÀmfört med Iphone Àr en av Androids styrkor möjligheten att köra flera program samtidigt. Det innebÀr bland annat att program som Spotify kan ligga och köra i bakgrunden, samtidigt som telefonen anvÀnds till annat. Det innebÀr ocksÄ att det gÄr snabbt att vÀxla mellan program. IstÀllet för att behöva ÄtervÀnda till startskÀrmen och klicka pÄ en ikon rÀcker det med ett lÄngt tryck pÄ hemknappen och upp kommer en lista med de sex senast anvÀnda programmen. Eller sÄ Àr det i alla fall tÀnkt att det ska fungera. I den ursprungliga versionen av Heron skickades man först tillbaka till hemskÀrmen, ocksÄ vid ett lÄngtryck pÄ knappen. Det Àr nu fixat.

En annan bugg som jag irriterade mig mycket pÄ fanns i kopplingen mellan telefonens kalender och den nÀtbaserade hos Google Calendar. En mötesbokning som raderades i telefonen försvann tidigare inte frÄn nÀtkalendern. Det gör den nu.

Bland de nya funktionerna finns bland annat touchfokus i kameran. Genom att peka pÄ skÀrmen vÀljer man nu var kameran ska fokusera.

DÀremot Àr det fortfarande vÀl bökigt att byta inmatningssprÄk. Vill man byta mellan svensk och engelsk ordbok krÀvs bara ett tryck i Iphone 3G S, medan de behövs tre i HTC:n.

Men mest kritik ska HTC ha för sÀttet som sjÀlva uppgraderingen genomförs pÄ. För det första krÀvs en Windows-dator, att uppdatera frÄn en Mac eller en Linux-maskin gÄr inte. För det andra Àr det nÄgot problem med det program som anvÀnds för att flytta uppgraderingen frÄn dator till mobil. I diskussionsforumet pÄ Swedroid Àr det mÄnga som haft svÄrigheter att fÄ datorn att hitta telefonen. Det hÀr Àr nÄgot som mÄste bli mycket enklare, och inte krÀva en Windows-dator.